torsdag, augusti 3

Fred och Fröjd AB

Elen kommer tillbaka klockan två på natten.
Exakt elva minuter senare faller den första bomben.
Själv vaknar jag till av att min vän Nana kommer in i mitt rum, skräckslagen.
Nana är den snygga och coola tjejen som tar vara på sig själv i alla lägen, som skäller ut vilken bjässe till man som helst, utan att rädas någon. Men hennes nerver trasas sönder av bomberna som faller över hennes stad.
Vi går ut och sätter oss i vardagsrummet, slår på tv:n, och tittar på bilden av beiruts nattmörker, för att kunna se nästa bomb redan innan den kommer.
Från berget Abu Abda har libanesisk tv satt upp sina kameror, för att bevaka Beirut nattetid, och kunna sända tv-bilder av staden när, inte om, nästa bombattack äger rum. När den så sker ser vi den pa tv:n först, och Nana och jag börjar diskutera fysik, hur det kommer sig att vi hör ljudet av de obemannade spaningsplanen, och bomben på tv, innan vi hör dem på riktigt.
Det tillför en overklighetskänsla. Jag kommer på mig själv med att tänka att det kanske hjälper mot Nanas rädsla om man stänger av tvn. Då slipper hon uppleva bomben två gånger, men inser snabbt det absurda i att skydda sig från den abstrakta bomben, när det är den verkliga som skrämmer.
Dagens ovärderliga citat från den israeliska militärmakten lyder: Vi ska slå till mot hjärtat av Beirut.
Beiruts hjärta.
Jag undrar vad det är för något, eftersom Beiruts hjärta för mig är hennes kärlek för det nya, det spännande. Hennes kärlek till livfullheten och nyfikenheten, till mötet och människan. Beiruts hjärta är hennes förmåga att bygga upp sig på nytt, hennes förmåga att resa sig ur rasmassor, och börja om, skapa nytt, och leva vidare.
Så vad är det då som stridsplanen siktat in sig på nu?
Pratar de om shoppinggatan Hamra? Eller klubbgatan Monot? Eller menar de kanske strandpromenaden, cornichen ner mot Medelhavet, som i vanliga fall är tätt packad med semesterfirare och beirutbor.
För de kan väl inte fortsätta bomba Dahiye, den södra stadsdel i Beirut som varit Hizbollahs fäste, och hem för ungefär en miljon manniskor.
-Om de där bomberna är så jävla smarta, så borde de väl ha varit färdiga med Dahiye vid det här laget, fräser Nana, och tycks återfå sitt mod.
Vi pratar om kriget, om vad vi skulle vilja gora när det är över, och jag berättar för Nana att jag de senaste tre veckorna har utarbetat en plan för att få fred på jorden.
Jag ska starta ett företag.
Mitt företag ska heta Fred och Fröjd Travel AB.
Min plan är enkel men genial. Vi ska erbjuda charterplan efter charterplan av turister att resa till platser där det pågår krig. Inte som mänskliga sköldar, eller som fredsaktivister, utan för att göra det som turister gör. Bygger upp en näring, solar, badar, shoppar, ser vackra och exotiska platser, samtidigt som de ger hopp, interagerar med folk i landet, sprider glädje, skapar jobb, och ger trygghet. Vissa skulle kalla det krigsturism. Jag kallar det fredsturism och jag skulle vilja bjuda in er gotlänningar, och alla semesterfirare på den vackra ön att delta..
Tänk om hundratusentals turister hade strömmat till Libanon, istället för att resa härifrån när kriget startade. Tänk om Beirutborna hade kunnat känna att de inte var ensamma och utlämnade i världen, om Nana hade kunnat se på Beiruts natthimmel, och känna igen sin stad.
Då hade kanske bomberna inte behövt sarga det här vackra landet, och ljudet vid nedslaget hade inte varit lika förlamande.
Fred och Fröjd Travel AB. Next stop Beirut.

Texten publiceras i Gotlands tidningar, imorgon fredag.

61 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kommer ni till Haifa också då? Det för ner en bomb här också för precis 13 minuter sedan.

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Hampus Eckerman said...

Så snart ni upphör med er aphartheidsystem kommer vi med glädje och firar hos er! Då ska du få en stor kram och puss och jag ska bjuda på glass!

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Johan i Kanada said...

aparheid, my ass. Du vet inte vad du snackar om. Hur många araber sitter i knesset? Hur många araber går på Haifas universitet? Hur många av Israels arabiska medborgare will flytta därifrån?

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hur många araber lever inte på bidrag från staten? Hur många araber pluggar inte på Haifas tekniska universitet?

Hur många israeliska araber och palestinier är inte inlagda på israeliska sjukhus?

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Nyss dog 7 civila personer i norra Israel. Enligt likräkningen är då Hezbollah mer grymma nu än dem var i morse. Har Israel då rätt enligt detta forum att slå till baka mot Hezbollah? Får Israel nu vara en motståndsrörelse, en resistans?

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

hur många i flyktingläger pga Israel?

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

700 000 flydde flydde i och med arabländernas anfallskrig.
(Lika många judar flydde från arabiska länder under samma tid).

Att dem och deras barn och barnbarm fortfarande bor i flyktingläger kan knappast Israel hållas ansvarig för.

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Gaza byggdes av Egypten, flyktinglägrena på västbanken byggdes utav jordanien.

Dessa båda områden vara båda ockuperade av Egypten och Jordanien respektive. Men intressant nog så var det då inga ramaskri om att stoppa ockupationen av palestina.

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Take a look at this, no wonder so many people has a pro Israeli wiev: http://video.google.com/videoplay?docid=-7828123714384920696

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Tor said...

Hej Hanin

Jag hoppas du får ut det du vill ha av din resa och framförallt att bomerna slutar falla samt att Israel drar sig tillbaka.
Jag vågar knappt tänka på hur de städer jag besökte under min korta visit ser ut idag.

ta det försiktigt!

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Mattias said...

Det låter på filmen som om det inte vore någon palestinsk terrorism om det inte vore för ockupationen av västbanken och gaza. Men innan sexadgarskriget och som vi ser idag i Libanon, så har Israel lidit av terrorattacker även utan någon ockupation.

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

http://skip.informatik.gu.se/~sanjo/serier/bonton/bonton20060728.gif

torsdag, 03 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hej tjejen din blogg är helt underbar jag är själv är från libanon och har inte varit där på 24 år men hade tänkt åka denna sommar men blev inte av.
Har mina släktingar där kvar i beirut..
Har lagt in din blogg på www.lankarkivet.nu.

jag önskar jag kunde komma ner dit.

men kämpa på tjejen =)

torsdag, 03 augusti, 2006  
Blogger Walle said...

Så har då massa sionist-galningar hittat hit...
Mattias: Hela Israel är en ockupation i grunden! Storbrittanien hade ingen som helst jävla rätt att "dela ut" land genom FN. Innan UK började stödja sionismen bodde endast 8% judar i Israel! FN-beslutet efter andra världskriget togs för att döva europas dåliga samvete- borde gett judarna Bayern eller något i stället, vore mer rättvist!

För att tydliggöra att ovanstående inte är vad jag i dag tycker ska ske: Enstatslösning är naiv och omöjlig. En tvåstatslösning enligt de lagliga gränserna är enda vägen!
(inte några gränser som Israel ensidigt slår fast genom en mur!)


Kämpa på Hanin!

fredag, 04 augusti, 2006  
Blogger Walle said...

För övrigt: För den som vill läsa hur "saklig" rapportering ska se ut ur ett Per Ahlmarkskt perspektiv kan kolla in den här sidan:

www.ynetnews.com

Kommentarerna är riktigt vidriga. Några favoriter (ung. översatta):

"Hur ska han (Olmert) kunna kontrollera landet, han kan ju inte ens kontrollera sina kvinnor."
(angående att Olmerts dotter demonstrerat i en fredsdemonstration mot regeringen, samt att Olmerts fru är känd fredsaktivist)

"De jävla femtekolonnarna borde spärras in, eller ännu bättre skickas iväg till Damaskus eller Teheran"
(angående Israeliska araber)

Ja, det är bara att gå in och läsa hur det fredsälskande och demokratiska israeliska folket resonerar! Bland annat finns det de som önskar att Olmert ska dö för att han föråder Israel och inte tar i med hårdhanskarna (!)

Ibland ger det större kamplust att läsa fiendens texter än sina egna...

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Tuomo said...

"...och Nana och jag börjar diskutera fysik, hur det kommer sig att vi hör ljudet av de obemannade spaningsplanen, och bomben på tv, innan vi hör dem på riktigt."

Lite störande och ganska otäck tanke på nåt sätt.
Det kan ju t o m hända att jag i Sverige kan se en direktsändning på CNN t ex och höra dom där obemannade skitsakerna före er och ändå inte hinna varna innan dom släpper sina bomber. Hu!

Ta vara på er och lycka till med resebyrån.

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Göran S. said...

Du skriver bra och är moddig.

I helgen annordnas demostrationer på många orter här hemma. Hoppas vi hörs av Persson och att ni hör vår solidaritet där i Libanon!

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Johan i Kanada said...

walle,

Apropå "saklig":
Vad var det du kallade Israel? "Fienden"?

LOL

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

En hälsning från Östersund.
Du är så modig, och gör något jäkligt bra. Vansinnet måste stoppas. Läste intervjun med Robert Fisk den var stark, den mannen vet vad han talar om. En riktig journalist,ingen inbäddad jäkel som kopierar CNN.

Kram: Buck Fush

fredag, 04 augusti, 2006  
Blogger Magnus Ahlkvist said...

Hanin! Börja moderera kommentarsfälten!!

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Ja moderera du, ta bort alla kommentarer som är kritiska till att du stöder terrorister. Blir nog bra.
Du saknar redan trovärdighet så det kan knappast bli sämre.

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hej Hanin , Magnus m.fl. Visst blir det skönt med ett enda härligt klibbigt, kletigt, vänster-koncensus. Men innan dess vill jag citera ur en otroligt insiktsfull kommentar ur dagens SVD(Kultur sid6)
"Det pågående kriget i Libanon är inte ett krig mellan Israeler och palestinier, heller inte mellan araber och judar. Det är ett krig som startats av den militanta islamismens krafter- Hizbollah, Hamas och Iran- och vars yttersta syfte är att utplåna staten Israel och fördriva dess judiska befolkning. Det är ett krig som har sin rot inte i Israels ockupation av västbanken (och tidigare Gaza) utan i den religiöst, nationalistiskt och rasistiskt betingade extremism som fått allt starkare fäste i den arabiska världen och som uppfattar judendomen i synnerhet och den liberala västvärlden i allmänhet som sin dödsfiende."

Och jag instämmer till fullo..

Johan
Bromma

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Hampus Eckerman said...

Johan, vill du inte ha glass? Visst finns det apartheid i Israel. Judars äktenskap med icke-judar räknas inte. Palestinier som gifter sig med en partner utan israeliskt medborgarskap får inte ta med sin make/maka hem, men judar får det. Arabiska städer och byar är fattigare än judiska, inga pengar satsas på att rusta upp dem, de har inga skyddsrum, etc. Judar har rätt att automatiskt få israeliskt medborgarskap, palestinier har det inte.

Så ingen glass än, men när alla har samma rättigheter ska jag själv flyga till Israel och pussa alla jag möter.

Förövrigt var det ett sabla tjat om höger och vänster. Både den israeliska högern och vänstern är ju för bombningarna av Libanon. Det har inget med någon höger och vänsterskala att göra.

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Mattias said...

Svensk vänster, hampus, svensk vänster.

Det är den svenska vänstern som inte kan acceptera att det finns en judisk stat. Det går emot vänsterns principer att det skulle finnas en judisk stat där icke-judar inte har samma rättigheter som judar. (Däremot är det tydligen sak samma om det bildas en palestinsk stat som är "judenrein", fri från judar, och att 700 000 judar fick fly från sina hem i arabvärlden bara därför att dem var judar. Om det ser vi inga protester från vänstern. Kanske om vänstersverige hade inte varit så partisk i sak så hade man tagit dem mer seriöst. Men som det ser ut nu så tittar man bara på ett folks rättigheter och ser inte till någon som helst bakgrund. Var ska judarna ta vägen? Var ska judarna bo? Palestinierna delar kultur och språk med hundratals miljoner araber. Dem har säkra och skyddade aplatser att bo på, enorma naturtillgångar, ändå ska det envisas med att alla deras barn och barnbarn ska ha rätt att flytta till Israel. Så länge palestinierna ställer sådan orimliga krav kommer det aldrig bli fred, och vänster som är känd för att drömma stödjer dem i denna deras icke konstruktiva vilja.)

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hitta hit av slump, men oj så glad jag är för att jag landade här! Människor som du imponerar, ditt mod ger en hopp om bättre värld! Fortsätt att öppna våra ögon...för nog blir man blind av alla krig som snurar förbi i ett högt tempo på TV. Mindre blind vore jag nog om de va min vän eller bror som begrevades under ett rasande hus.

All human beings are born free and equal in dignity and rights

/Jag

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hanin!

Moderera kommentarerna så vi slipper fascisterna här!

De håller på att göra bloggen till sin egen lilla lekstuga precis som de gör med Esbatis blogg!

fredag, 04 augusti, 2006  
Blogger Farsan_Baloo said...

Tips till alla som med fasa ser hur den libanesiska civilbefolkningen drabbas. http://delameddig.blogspot.com

Vi samlar in pengar till Rädda Barnens arbete för drabbade barn i mellanöstern. RB:S insamling går inget vidare så de behöver all hjälp vi kan ge dem!

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hanin!

Tack för en ärlig och personlig rapportering från Libanon! Förtsätt att fokusera på den , och fall inte för frestelsen att börja censurera knäppgökarna, då hinner du inte med något annat. Knäppgökarna tar i längden ut varandra. "Give them enough rope to hang themselves.." Censur är aldrig vägen.Fölk är inte dumma, och kan själva avgöra vad som är idioti..

fredag, 04 augusti, 2006  
Blogger Karl said...

Keep up the good work, tjejen. Det du gör är otroligt modigt och viktigt, var rädd om dig.

För lite uppmuntran, läs Stephan Mendel-Enk i Metro:
http://www.metro.se/se/article/2006/08/04/08/1357-23/index.xml

fredag, 04 augusti, 2006  
Blogger Magnus Ahlkvist said...

Anledningen till att jag föreslog moderering är att inläggen inte öht diskuteras. Det har blivit en diskussion om varför Hanin inte är i Isreal och rapporterar om civilt lidande där. I "Rasister, bombhöger och andra tokskallar" talar Hanin om varför hon är just i Libanon.
Dessutom är många kommentarer så fyllda av lögner om vad Hanin skrivit att det börjar bli pinsamt. Som exempelvis att Hanin påstås stödja Hizbollah. Jag har hittills inte sett något stöd till Hizbollah, bara förhoppningar om att israels bomber som dödar barn varje dag ska sluta falla.
Slutligen har det här förbannat lite med höger eller vänster att göra. Det är svårt att hitta människor i Sverige idag som stöder Israels ockupationspolitik. Alltifrån moderater till kommunister fasar över alla civila offer. Nu pratar jag inte om aktiva politiker, utan om de fritt tänkande människor som hellre ser att barn INTE dör än att barn dör som en följd av israels bomber.

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Jonatan said...

hoppas du mår bra under omständigheterna, du är jättebra Hanin fortsätt kämpa!

fredag, 04 augusti, 2006  
Blogger Alex Regander said...

Fan va trött man kan bli av alla sjuka rasistjävlar, sionister och högersvin som spyr ut sin skit på denna blogg. Deb svenska vänstern har inget emot det israeliska folket, utan vi är kritiska mot den israeliska staten för att den är imperialistisk och fascistisk. När en stat är på väg att starta folkmord i en region så är det väl inte så jävla konstigt att vi reagerar. Vi kommunister och antirasister stödjer inte hizbolla och de andra reaktionära rörelserna, de är i princip gjorda av samma skrot och korn ni ni, vi stödjer de libanesiska och palestinska folken mot imperialismen, det är en milslång skillnad mellan er och oss. Ni har den dåliga smaken att stödja en stat som har otaliga människorn död på sitt samvete, det visar bara den mörka sidan hoss er och de djupa bruna toner som ni så lätt har en tendens att övergå i. Vi kommunister ser lika illa på när oskyldiga människor dör oavsett om det är judar eller araber och vi har aldrig sagt att vi sitter och räknar poäng till "oss" när hizbollas raketer slår ner bland civila i isarael, det är det ni som gör när israels fosfor bomber slår ner i Beirut. Det är ni som tycker att ändamålen helgar medlen; att det är rätt att oskyldiga människor slaktas i tusentals för att de fundamentalistiska rörelserna ska stoppas och för att "bevara" den israeliska gränsen. Det har ni klart och tydligt visat genom era äckliga inlägg i denna blog.

Hannin: ta inte bort några inlägg, de viktiga historiska fakta av hur högern rättfärdigar mord och slakt av oskyldiga människor i det politiska spelet.

Hannin kämpa på du är vår hjlte här i sverige. Du är en stolthet för vår rörelse!

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous siri said...

hej Hanin

hoppas du mår okej. är här hemma i stockholm och känner mig maktlös. så långt ifrån men ändå nära. vi har demonstration här på söndag och hoppas på mycket folk.
ta hand om dig.

kram siri

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Greger said...

Mattias! Återigen, lär dig skillnaden på "de" och "dem" eller använd "dom" som generell ersättare i talspråk.

Att döda människor är aldrig rätt. Oavsett om det kallas hämnd, provokation, hat eller försvar. Det är alltså lika lite rätt att Israel dödar libaneser som att Hizbollah dödar israeler. Här rapporteras om libanser för författaren befinner sig i Libanon. Ni som inte gillar det, läs en blogg från Israel istället. Puckon.

Och sluta för guds skull prata ålderdomlig vänster-höger blockpolitik. Ännu mera puckon.

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Hampus Eckerman said...

Mattias,

Tack för din kommentar. Tillåt mig att citera dig:

"Det går emot vänsterns principer att det skulle finnas en judisk stat där icke-judar inte har samma rättigheter som judar."

Där har du rätt, det citatet sammanfattade precis det diskussionen handlar om (förrutom ordet vänster som jag inte förstår varför du envisas med). Jag och många andra accepterar inte Apartheid-stater. Du gör det. Där är problemet. Tack för att du formulerade det så elegant. Jag tror jag ska använda detta citat många gånger.

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Mattias said...

Säg vad du vill. Det är ett fritt land.

Det jag ber dig är att vara mer pragmatiskt. Judarna har ingenstans att gå. Israel sattes inte bara där på kartan efter andra världskriget. Den stora judisk immigration började redan under artonhundratalet och fortsätter än fram till våra dagar. Judar över hela världen har behövt en fristad och dem har funnit den i sitt gamla hemland: Israel. Du vill inte ha en judisk stat. Du tycker det är fel. Men judarna tänker inte flytta på sig. Dem har ingenstans att gå och vart dem än har varit så har dem blivit förföljda. Redan ett år efter andra världkriget slut så var de första progromerna i Polen igång. I sverige idag sker det antisemtiska påhopp var tredje dag (uppgift f. polisen). Judar kallas för diverse ting och attackeras fysiskt. Synagogor brändes i Frankrike förra året. Listan kan göras lång. Det jag försöker säga är att så länge man har inställningen att Israel ska upphöra att existera, eller upphöra att vara judisk, så kommer ena sidan alltid slå dövörat till och freden (och det hoppas jag verkligen är allas mål här) kommer inte att komma närmare.

I hopp om fred och en Libanesisk intifada mot Hezbollah.
Trevlig helg.
/Mattias

fredag, 04 augusti, 2006  
Blogger jaja said...

Det du gör är verkligen så bra! Jag beundrar ditt mod och din beslutsamhet att faktiskt göra något istället för att bara sitta hemma och klaga över hur illa allting är (som jag har så lätt för att göra).
Jag ber för dig och för en snabb och långvarig fred!
frid /Daniel

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Johan i Kanada said...

"fascister"
"knäppgökar"
"sjuka rasistjävlar, sionister och högersvin"

När argumenten tryter...

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Johan i Kanada said...

"Att döda människor är aldrig rätt"

Jag är ledsen, men detta är nog lite naivt.

Ok, det är en principiell ståndpunkt som de flesta stöder. Problemet är, vad gör man då man blir anfallen? (Vare sig man anser Israel, Libanon eller båda har blivit anfallna.) Att vända andra kinden till är inte alltid en hållbar position (om man vill överleva).

Så länge kollektivism, och dess nära släktingar extremism/fundamentalism/fascism/kommunism, existerar kommer krig att existera.

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Johan i Kanada said...

"Jag och många andra accepterar inte Apartheid-stater."

Är Israel verkligen en apartheid stat i en större grad än t ex Saudi och Iran idag, eller Hizbollahs Sharia styrda idealstat med Koranen som konstitution?

Trots sina brister, är inte Israel dock ett friare och mera demokratiskt land är alla dess grannstater?

Har palestinierna i Israel ett sämre liv med mindre möjligheter till utbildning och en god framtid jämfört med palestinierna i grannstaterna?

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

på ekot sa de nyss att sista möjliga flyktväg bombats. Detta samtidigt som Israel beslutat sig för en intervention. Enl cia bor det ca 3,9 miljoner i libanon och var ska de ta vägen, nermejade? hopträngada t flyktingläger utan möjlighet för omvärld att humanitärt stödja dem?

Hanin, jag beundrar ditt mod men snälla, snälla ta hand om dig

https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/le.html

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Charlotte said...

Hanin, åter igen; bra jobbat.

Och till Johan i Kanada; Bara för att det finns fler odemokratiska stater än Israel betyder väl inte det att förtrycket i Israel är rättfärdigat? Vad skulle du säga, om FN utsåg Skåne, Jämtland eller var du nu egentligen kommer i från, till ett nytt land för till exempel.. zigenare, också ett förföljt folk! Och sedan fick ni inte längre bo kvar i era städer och krig utbröt,era rättigheter inskränktes och ni fick inte längre röra er fritt o.s.v o.s.v.. Är det konstigt då att det i den vanmakten och desperationen växer fram terrororganisationer? Och när de väl finns, är det verkligen bara palestinernas fel att de har uppkommit? Och har Israel då rätt att döda massvis med civila palestiner för att få bukt med dessa s.k terrororganisationer? Den som är utan synd skall kasta den första stenen, med andra ord; ingen av parterna borde skjuta. Men det du sa om självförsvar Johan, att det ibland är nödvändigt, är det inte bara det som palestinerna gjort i åratal men då har det stämplats som terrordåd? Då borde du väl stödja det med.

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Johan i Kanada said...

charlotte,

Apropå palestinerna:

Man kunde förstås jobba mot en tvåstatslösning, men den förkastade ju Arafat.

Notera vidare:
- Ryssarna tog delar av Finland och Polen och slängde ut urbefolkningen efter 1945.
- Polen tog stora delar av Tyskland och slängde ut tyskarna efter 1945.
- Judar slängdes ut ur arabländerna efter 1948.
- Palestiner slängdes ut ur Israel efter 1948.

Men enbart palestinierna lever fortfarande i flyktingläger. Varför? Varför fick inte palestinierna egyptiska/jordanska/syriska medborgarskap? Varför integrerades inte palestinierna i dessa länder? Arabisk rasism? Är palestinierna offer for arabländernas politiska strategi?

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Björn, en gymnasiestuderande medelklassvenne från Östersund här...

Först vill jag bara tacka Hampus Eckerman, Walle, Klas, Leo och alla andra som på ett mycket bra sätt argumenterar mot Johan i Kanada, Johan i Bromma och Mattias. Håller med er om nästan allting ni skriver, så det är bra att ni skriver åt mig, så att jag slipper tillbringa nätterna med att göra det själv ;)

Sen vill jag hälsa till Hanin och libaneserna, som inläggen till denna blogg egentligen borde handla om... Hittade till din blogg via Ung Vänsters hemsida, och jag kan säga att du tagit dig upp på en mycket hög placering på min personer-att-beundra-lista! Ska försöka och kompensera lite av ditt otroliga jobb med att sprida denna blogg till folk jag känner.

Det är lite märkligt, jag har egentligen ingen aning om vem du är, men jag hoppas ändå att allt du kommer hem välbehållen (om man nu kan komma hem välbehållen psykiskt efter att ha sett allt det du nu ser).

/Björn

fredag, 04 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hej allihop!
Har inte sett några "argument mot.." bara massa floskler och önsketänkanden.
Det är inte Hanin jag kritiserar, hon är bara engagerad, utan snarare bristen på "pluralism" i framförallt Sverige, och det är i denna envägsargumentation som alla nyttiga idioter dyker upp för att hurra och hylla alla dessa despoter.
!?

Johan
Bromma

"-med en annan syn.."

lördag, 05 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Den är så bra så jag lägger in den har med, läs och begrunda.

Publicerat i SVD 4 augusti 2006 12:56

Väpnad konflikt med Iran och Syrien väntar

KOMMENTAR | Mellanöstern

Det pågående kriget i Libanon är inte ett krig mellan israeler och palestinier, heller inte mellan araber och judar. Det är ett krig som startats av den militanta islamismens krafter – Hizbollah, Hamas och Iran – och vars yttersta syfte är att utplåna staten Israel och fördriva dess judiska befolkning. Det är ett krig som har sin rot inte i Israels ockupation av Västbanken (och tidigare Gaza) utan i den religiöst, nationalistiskt och rasistiskt betingade extremism som fått allt starkare fäste i den arabiska världen och som uppfattar judendomen i synnerhet och den liberala västvärlden i allmänhet som sin dödsfiende.

Det är också ett krig som inte liknar tidigare krig i området. Historiskt har Israel vunnit snabba framgångar på slagfältet, men icke så denna gång. Tvärtom har landet upplevt två allvarliga bakslag. För det första har raketattackerna från Hamas i Gaza och Hizbollah i södra Libanon – som började långt innan det nuvarande kriget bröt ut – visat att Israel inte kan få fred genom militärt tillbakadragande. I realiteten har därmed Sharon/Olmerts strategi att byta land mot icke-krig – och på sikt fred – kollapsat. För det andra har den israeliska avskräckningsstrategin lidit ett allvarligt nederlag. Efter 1973 har fredstillståndet med länder som Egypten, Jordanien och Syrien byggt på Israels militära överlägsenhet. Hizbollahs framgångsrika motstånd den senaste veckan har brutit udden av denna strategi.

Framgången beror dock knappast på att den israeliska armén försvagats, utan på det faktum att Israel spelar efter diametralt andra regler än sina islamistiska fiender. Trots flera enskilda övergrepp agerar Israel grundläggande i linje med internationella rättsregler – hade landets försvarsstyrkor följt krigets egen logik och använt fullskaligt våld hade varenda by i södra Libanon varit jämnad med marken och dödsoffren kunnat räknas i tiotusentals om inte mer.
Den militanta islamismen däremot agerar helt utanför varje existerande regelverk. Hizbollah och Hamas söker skydd i bostadsområden, vid skolor och sjukhus, bakom kvinnor, barn och FN-posteringar. De offrar egna civila och utnyttjar sina egna ungdomar som självmordssoldater. De medel de använder är kort sagt amoraliska och de mål de eftersträvar är inte förhandlingsbara, vare sig ur deras egen eller motståndarens synvinkel.

Vad föreslår då EU och USA? Jo, eldupphör efterföljt av ett avtal om en internationell styrka med uppgift att avväpna Hizbollah. Det Israel de senaste veckorna har misslyckats med skulle alltså trupp från Nato åstadkomma. Vem kan tro på något sådant?

Naturligtvis är en vapenvila önskvärd av humanitära skäl, men vem föreställer sig att ännu ett stillestånd blir annat än en språngbräda för nya attacker från islamisternas sida? Förslagen visar inte bara att EU och USA står tomhänta politiskt och diplomatiskt, utan än värre att de önsketänker. De vill inte se att såväl Israel som väst står inför en fiende med totalitära anspråk. De verkar inte förstå att på en sådan motståndare biter varken överseenden eller eftergifter. De tycks blunda för det faktum att bakom Hizbollah och Hamas står Mellanösterns två mest antivästliga och omedgörliga regimer – Iran och Syrien. Som situationen i Irak visar är ingen stabilitet i området möjlig som inte inkluderar dessa båda länder. Men ingen av de två är intresserad av någon uppgörelse med Israel – Iran önskar inte ens samexistera med staten Israel.
Allt mer tyder därför på att en väpnad konflikt med Iran och Syrien ligger och väntar. Frågan är om den kommer före eller efter det att Iran har skaffat sig kärnvapen.

LENNART BERNTSON
Lennart Berntson är universitetslektor

BoB

lördag, 05 augusti, 2006  
Anonymous Daniel C UV said...

Hanin! Vad skall jag göra. Jag blir så ledsen. Så frustrerad.
Vad skall jag göra?

lördag, 05 augusti, 2006  
Anonymous Tuomo said...

"De medel de använder är kort sagt amoraliska och de mål de eftersträvar är inte förhandlingsbara, vare sig ur deras egen eller motståndarens synvinkel."

En intressant mening kommen från en "universitetslektor".

Pluralism? Demokratiskt synsätt? Eller är det bara ren propaganda anpassat för rollspelsliberaler, hallelujakapitalister och deras gelikar?

Israel, och dess anhängare, väljer att vara demokratiska när det passar och när det inte passar så har dom en militärmakt att se till att det passar. Ett synsätt direkt hämtat från USA.
Israels vapenmaktsfixering har gått alldeles för långt och känslan av maktfullkomlighet, som ett vapen i hand ger, har tagit över och förmodligen har det skapat ett närapå obotligt beteende.
När det är vapnen som bestämmer så är demokratin det första som får stryka på foten.

Därför: Sluta med all vapenexport! Framförallt till krigförande länder.

Nej. Jag tror inte Hizbollah är "guds parti" på nåt sätt, inte heller är jag intresserad av att bo i ett land styrt av Nazrallah och hans polare.
Men det är i alla fall människor det handlar om och pluralism och demokrati har med kommunikation mellan människor att göra.
Israel kommunicerar inte för närvarande, inte med nån, har inte gjort på länge. Israel förtrycker palestinier medelst vapenkraft och libaneser bombar dom från hög höjd och långt avstånd och slipper därmed se människorna dom dödar, eller förstör deras livssituation fullkomligt för, i ögonen.
Ögonkontakt är en form av kommunikation.
Här säger "vän av ordning" att: Men, Hizbollah då? Dom skickar väl också sina raketer från långa avstånd och slipper se sina offer i ögonen? Ja, just det, lika goda "kålsupare" dom, vilket bara bekräftar vapenkraftens fega idioti! Ingen kommer i ögonkontakt med den andre och kommunikationen uteblir helt.

Jag är alltså inte intresserad av att bo i Israel heller.
För mycket vapen, för lite människa!

lördag, 05 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Det finns dock något possitivt med det begynnande kriget i mellanöstern.
Förhoppningsvis kommer många av de element vi mot vår vilja fått på halsen
att åka hem och kriga.
Men å andra sidan, de lär väll kriga här istället så att de kan få ut sina bidrag ändå.
Oj vad glada ni blev när jag sa detta då, sanningen kan vara smärtsam eller hur.

lördag, 05 augusti, 2006  
Anonymous Tuomo said...

En viktig del av demokratin är allas rätt att uttrycka sig och kunna ha en åsikt och därmed även riskera att blotta sin enfald.
Det sistnämnda är något som anonyma "nöff-nöffnördar" anammar varje gång dom uttalar sig.

lördag, 05 augusti, 2006  
Blogger Klas said...

Har NSF eller Svergidemokraterna länkat till den här bloggen? Det börjar bli lite otäckt med alla inskränkta människor... Eller är samtliga kommentarer från en och samma person?

lördag, 05 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Klas, Tuomo mfl,

Har man rätt att överhuvudtaget ha en åsikt om mellanöstern eller invanding utan att med automatik kallas rasist? Är ni så indoktrinerade?

Johan
Bromma

lördag, 05 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hej allihop,
Kollade lite på Klas sk hyperlänk/hybrislänk och allt pekar åt ett enda håll.
Killen är så god att det gör ont, vänster extrem och med en total avsaknad av verklighetsförankring, allt utgår från antirasism och marxism.. allt annat är sekundärt.

Saddam BoB

lördag, 05 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Flåt..

Saddam var överdrivet ironiskt och totalt ovidkommande.

BoB

lördag, 05 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Tuomo,
Det är så tråkigt att läsa ditt inlägg, bara för att andra inte har dina åsikter har man altså ingen rätt till vissa positioner, typ universitets lektor.
Vill du ha en enpartistat som utser samtliga samhällspositioner eller?

Tänk fritt!

Nils

lördag, 05 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Tuomo. Jag är ingen "Israel anhängare" men tycker inte att alternativet lockar..
Vem har köpt dig? Eller är det partiboken?

Johan
Bromma

lördag, 05 augusti, 2006  
Blogger Klas said...

BoB - är det du som bor i Solna? Eller är det Stockholm? Karlstad? Kör du ADSL?

söndag, 06 augusti, 2006  
Anonymous Sinan said...

Hanin, det du gör är beundransvärt! Det ska du fan veta. Keep up the good work Hanin. Det behövs verkligen fler som du som ställer upp när det gäller. Våra tankar är med dig

söndag, 06 augusti, 2006  
Anonymous Bogdan said...

http://switch5.castup.net/frames/20041020_MemriTV_Popup/video_480x360.asp?ai=214+&ar=1050wmv+&ak=null

söndag, 06 augusti, 2006  
Anonymous Abir said...

Marhaba Hanin,

I'm a Lebanese woman married to a Swedish man and living in Sweden i found your blog on young left party in Sweden (Ung Vänster)
i understand Swedish but my grammar is bad in writing.

I just want to tell you that i feel with you my parents are in Beirut and i'm calling them everyday

I guess that Hitler would be proud of the massacres that Israel is doing in Lebanon.

Do not care about rasist comments there are Zionists in Sweden but there are people who are anti-zionism and this is why you should not be scared of zionists, shout the truth to the world.

Lebanon is a very beautiful country and is very unique they do not know what they are doing it is the only country in the Middle East that follows a Democratic system where Christians, Muslims and Druze live in peace and harmony
the unlike Israel which is a democratic system only for the Jews no one else even the Eastern Jews in Israel are treated second class citizens the Western Jews they control Israel and they are supported by some Western countries and Zionists in the west.

People should forget about religion now and begin talking about human lives. i see Israel as a Western colony planted by the West in the Middle East no matter what Israel would do they are always a western colony this happened in Africa, Asia, Middle East and many all around the world!

They can never kill Lebanon because we always rise and build. we are proud to be Lebanese.

You can email me anytime or call me
if you need a Lebanese friend here in Sweden

love,
Abir

onsdag, 09 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Gomorron Klas,

Terrordåd i London avvärjt igen.
Alla denna Judiska extremism!!!

Johan
Bromma

torsdag, 10 augusti, 2006  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home